Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Niški učenici istražili: Car Konstantin je jeo integralni hleb  (Pročitano 1028 puta)

Van mreže Carica Teodora

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 625
  • Ugled: +109/-2
  • Pol: Žena

Niški učenici istražili: Car Konstantin je jeo integralni hleb


Ivana Anđelković | 06. 05. 2013. | Foto: K. Kamenov   
Car Konstantin se hranio zdravo, jeo je raženi i integralni hleb, sir od kozjeg i ovčijeg mleka, masline, pio vino i sva tri obroka bila su kvalitetna, tvrde učenici Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša, koji su istraživali jelovnik četvrtog veka.


Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Spremili jela koja su se jela u doba cara Konstantina: Učenici Ugostiteljske škole

Osim što se u Srbiji ove godine obeležava 1.700 godina od potpisivanja Milanskog edikta, mlade kulinare motivisala je i želja da promovišu zdravu hranu, jer živimo u vremenu kada se većina obroka svodi na brzu hranu.


- Želimo da prikažemo zdravu kuhinju iz doba cara Konstantina, jer je ishrana zaista bila zdrava. Pripremanje obroka nije teško, tako da svako ko želi hranu može spremati kod kuće. U to doba jeo se isključivo raženi hleb, suvo i sveže voće, masline, sočivo, gulaš od divljači, a pilo se crveno vino. Sve obroke koje smo spremili timski smo odradili i mogu da kažem da ništa nije komplikovano - kaže učenica trećeg razreda Milica Živković.


Budući kuvari poručuju da ishrana ima veoma važnu ulogu kako kod dece, tako i kod odraslih, i dodaju da je hrana iz Konstantinovog vremena ukusna.


- Kad smo počeli da pripremamo ovakve obroke, shvatili smo koliko je sve zdravo, nažalost, mnogi nemaju vremena da se posvete ovakvoj ishrani. Ubrzani način života nas vodi do kioska, mada bih poručila svima da se okrenu zdravoj ishrani. Tek onda će shvatiti koliko je dobro hraniti se na ovaj način - kaže učenica trećeg razreda Bojana Stojković.


Profesorka kuvarstva Anica Dimitrijević kaže da su učenici zajednički stvarali jelovnik i da su se svojski potrudili.
- Deca su sve spremila baš onako kako jeste, trpeza je puna dobrog jela i zaista su pokazali šta treba da sadrži zdrav obrok i naravno da prikažu kako se jelo u četvrtom veku - objašnjava profesorka.


Osim što otkrivaju kako se gostiti, budući kuvari “carski” upozoravaju i na prolećni sindrom zamora, slabosti, razdražljivosti, bolesti u mišićima, promene na koži i savetuju da treba jesti svih sedam grupa namirnica: žitarice, mleko i mlečne proizvode, meso, ribu, jaja, povrće, voće, masti i šećer.


Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


izvor: Blic.rs